Saturday, July 24, 2010

berfikir ...

salam..
hari ni mood aku lain sikit.. nak tau..

ok.. lets me introduce 1.. ape yang korang expect dalam hidop ni?? nak jadi baik?? nak jadi kaya?? nak berjaya?? nak ape?? k.. bayangkan kalo korg kawin.. ape yang korang buat tok family korang... ape yang korang harapkan dari anak2.. korang rase berbaloi ke korbankan somethings yang \belom tentu dapat??? and so on...

k.. senang cite.. arini aku da kena usrah ngan cikgu sekolah lama aku.. mule2 juz cite pasal bisnes.. than kena usrah.. its ok bagi aku coz nampak la allah still sayang aku.. dengan cara menjadikan cikgu aku sebagai org tengah..

ape yang aku nak cite, usrah 2 membuatkan aku berfikir dan mengkaji, membongkar dan menyelongkar diri aku, kamu, anda, kalian, mereka dan saudara2 mereka..

ngape aku cakap mcm 2??? sebab aku rase patut ke aku wat cam2 selame ini.. k.. amek example la.. korang pernah fikir x ape yang korang cakap selame nih boleh buatkan akidah n iman korng goyah?? dan lebih dahsyat lagi hancur.. pernah fikir x benda yang selame nih korang buat boleh lead korang kearah 2?? pernah x???

aku bukan nak cakap aper.. but, bile benda yang x pernah kita fikir, jauh sekali nak ingat ditimbulkan dengan cara yang berhemah.. macam aku kena usrah .. aku pon xpernah pikir.. but bile benda ade orang yang ingatkan, kite jadi macam org bangang dan bodoh sebab xpernah nak fikir benda tuh.. but, kalo kite tau benda tu salah, adakah kite nak baiki or menjauhi benda tuh??
maybe kite xbuat coz benda 2 da jadi comman or kebiasaan dalm masyarakat or dalam diri kite..

than bile aku fikir2 balik.. baek aku sayang family aku, mak bapak aku.. kire berbaloi.. bukan xsayang kat membe2 or orang laen.. but sayang kepada ibu bapa itu harus lebih dari membe2.. usrah cikgu aku tadi, setiap benda or prob yang berlaku, kite kena kaji or cari sebab benda 2 jadi.. kite xboleh nak salahkan orang lain walau hakikatnye bukan kite yang buat.. maybe allah nak uji kite dan kredit akan diberikan dalam bentuk pahala.. kalo xdapat sekarang maybe ade kat akhirat.. JANJI ALLAH ITU PASTI!

rite.. ape yang pasti, sume usrah free yang aku dapat tadi membuatkan aku terdiam, berfikir.. dimanakah tahap aku.. mungkin pasni korang pon pikir benda yang same.. i hope so..

setiap kali anak2 bapak aku nak pegi jauh terutamanya kat anak2 dye yang nak belaja nih, selalu bapak aku pesan:

1) ingat kat allah
2) taat pada rasul
3) taat pada ibu bapa
4) taat pada cikgu2
5) jangan tinggal solat
kalo buat insya allah berjaya..\

lastly, quote yang aku amek dari penulis favourite aku HLOVATE:

CHANGING 4 GOOD IS NOT A CRIME..

TERIMA KASIH CIKGU!

2 comments:

E.d.Y said...

baguslah..xyah pegi ceramah agama lg..hehe

imah said...

edy: huhuhu.. best gak kalo selalu dapat benda free an an an..