Sunday, September 19, 2010

tragedi ghaye!!

salam sume.. arini da mula kuliah.. ate, bile da lame cuti nih, rase macam ilang ingatan sekejap.. banyak bende saye da lupe.. ( ate, makan banyak sgt semut)..

tadi pegi jumpe penasihat akademik jap..
ade bende yang nak disetelkan..
last skali dye tanye..
`u buat final projek ngan sape??'
`saye baru 1st year prof.'
`o..'

ate, nampak sangat ke muke aku nih matured..
dan prof ini jenis darah dye o.. coz ..( tengok lraja lawak nabil yang final) (buleh plak..)

ok.. begins the story..
part 1:
latar tempat: rumah atok
latar masa: kul 2pm, 1day before ghaye.

imah sedang mencuba-cuba baju yang baru separuh siap.. (ate, anak tukang jahit)

`mak, baju nih tang tangan ketat ar mak..'
mak pon membelek-belek..
`ok la nih.. ngam2 ngan ko..'
`ate, ketat nih mak.. payoh nak angkat tangan nih..'
`labuh baju ok x?/'
`ok.. imah cube baju lagi satu jap..'
masuklah si imah ke dalam bilik tol menukar baju.. (da macam artis la gamaknye)

`ha, ni ok la tangan dye.. tapi xlabuh..'
dan mak baya (mak aku) pon mengambil tali pengukur..

`adoyai! imah, ko bukak balik baju nih..'
`ngape??'
`mak da salah pasang..baju ko tapi tangan kakak.
baju kakak tapi tangan ko.. bukak balik la.. aduss.. ngape la buat baju anak sendiri selalu ade masalah.. time baju orang laen tuh senang, laju je nak siap..'
`dahsyatgempakgilercunwooow!!!terhangatterhebatpeeerghh!!! kne stay la malam nih mak??'
`dah tu??'
`pakai baju laen la mak.. xpayah susah2..'
`appreciate la cikit ape yang mak buat nih..'
`tula.. nampak sangat dye suruh siapkan baju kitorg dulu(sekadar dalam hati.. kalo dimulut mau buke pose ngan bibir herot ke kiri..)
.

dan, aku dan mak berusaha menyiapkan baju2.. bermula dengan tetas, sampai ke sembat.. (aku tetas dan sembat jer.. mak jahit.. hemo3)

mule petang tuh, sampai kul 2pagi..sambung plak kul 5pagi.. tuh pon mak terlajak tido.. mne xlambat, mesin jahit 1 ja.. mak su pon baju dye xsiap coz sibuk jahit baju orang.. sib baek taun nih xmasak banyak2..

yang jeleznyer akak aku boleh tido awal! serbak biskot btl!
dye didende basuh pinggan mangkuk lepas balik dari kubor..
dan aku melayar mimpi di atas katill (hemo3!)
fair what!


baju yang penuh dengan kontroversi.. (ni lah akibat nak berbaju sedondon..)
huhuhu.. tu pasal la baju kne bukak balik.. akak saye xsame ngan saye..



part 2:


latar tempat: open house umah bella.

latar mase: 1.00pm, 15.09.10..

jangan lagi, kau sesali, keputusan ku.... (ringtone hp aku)

`helo kak noor..'
aisyeh, pesal nangis2 nih..(sekadar dalam hati)
`imah, ni kak noor.. bagitau bapak yang kak ida da meninggal. tolong ea..'
`innalillah.. ok2.. tq..'

`bapak..'
`imah, bapak da tau.. nak ikot xtengok arwah..?'
`nak..'
`2orang je tau yang muat.. naek van jenazah.. bawak abang sekali..'
`ok..'
`sori guys, aku kne balik.. kakak sepupu aku meninggal..'

kak ida, akak sepupu kandung aku.. dye ade adik beradik tiri.. tapi sume macam bukan tiri.. arwah dah masuk wad kat hospital sungai buloh since 1 weeks before pose.. sedih sangat.. coz arwah saaangaaat penyabar.. last aku jumpe dye last year, time ghaye.. tido kat rumah pusaka.. yang aku dengar arwah kne chikungunya.. bende tu serang balik..

so, sape2 yang demam or sakit sikit2, pergilah berjumpe doktor.. coz imah sayang sume orang..
-pesanan dari imah-

#semoga kak ida bersemadi dengan aman. imah akan merindui kak ida. imah akan ingat kenangan kite sume.. i wiill going 2 miss u.. :(

3 comments:

imah said...

maaf la ea.. pic tok bapak n adeik2 lelaki xde.. bapak ade keje pagi ghaye.. so sad coz xdapat gather sesame.. pompuan2 famili aku balik dulu coz kje memasak menanti di kampung..huhuuu..

E.d.Y said...

nasib la xterjahit lengan baju pompuan kat baju lelaki...huhu

alfatihah untuk arwah

imah said...

edy: baju lelaki tempah.. mak xnak buat.. alfathihah..