Thursday, January 20, 2011

AYAH

21 JANUARI 2011
SEMALAM, sebelum aku keluar berseronok dengan maksu, sahabat yang bernama adibah aka deeb buat entri pasal ayah. semua sayang ayah.. tetiba, teringat bapak aku yang berumur separuh abad..sape yang tak sayang ayah sendiri kan?
ayah, bapak, daddy, papa and soon. orang yang boleh aku katekan jarang mengekspretasikan perasaan mereka. kenapa? *because my father is one of them*
seorang lelaki yang aku dapat katakan super in my life. can give me inspiration, console me when i was down, protect me as he know he is strong enough.
kalo ko tengok muka bapak aku, ko mesti takot.. * most of my friends, said it when they 1st time saw my father* tapi bagi aku, bapak aku nih manusia yang paaaaling, saaangat dan amat sensitif perasaannya.. mak cerita, masa bapak kerja kuli dulu, manager die potong gaji bapak.. *berkat doa orang yang dikhianati, company tuh dah bungkus* bapak takde duet nak beli susu adik aku. bapak nangis sorang2. time tuh aku kecik lagi.. dalam darjah 3 macam tuh. tapi, ape yang kitorang tau mase tuh? kalo nak mintak benda kat bapak, bapak selalu cakap : sabar la anak-anak bapak.. nanti ade rezeki, kita beli.. sape kate orang kl kaya? aku bersyukur sebab aku tau susah.. bila senang jadi macam tak betul plak. kami nak kaya hasil usaha sendiri.
terlalu banyak pengorbanan yang bapak buat untuk kami sekeluarga. mungkin banyak yang tersirat dari tersurat. kalo kami tanya, bapak selalu cakap: biar bapak uruskan. korang belajar je.
dulu, bapak heavy smoker. almaklum la, mase muda da smoke, payah la nak berhenti.. tapi, demi anak-anak, bapak sanggup nak berhenti. pernah satu hari yang dulu, bapak masuk ward sebab asma. bapak naek moto sorang2 pegi HKL. but than doktor salah masuk ubat.. *wei! bapak aku asma ! * bapak kate masa tuh separuh nyawa melayang. bile kami tanya kat mak, mana bapak? mak jawab : bapak pergi kerja.. *sangat clishe* kitorang satu family pergi cari ubat untuk bapak stop smoking. alhamdulillah, syukur. sampai sekarang bapak free from smoking..
bapak aku an, dia selalu rasa tak puas dengan apa yang dia dah buat untuk family aku. bagi aku, dia sudah bagi semua. tapi dia masih merasakan belum sempurna. i let my father really2 down mase SPM. banyak b dari a.bapak kate dia mintak maaf kalo results spm aku teruk. bapak cakap bapak tak mampu bagi yang terbaik untuk aku. *sepatutnya i was saying that words* aku tau bapak sedih. tapi tak nak bagi aku lagi sedih. he was crying alone. i know it eventhough he hiding it.
bapak sayang anak-anak bapak. selalu bapak cakap macam tu kat kami. mase aku kat matrik dulu, aku tak dapat study sebab 1st time duduk jauh dari family. tapi bapak tau aku kuat. bapak cakap, kalo ade masalah misscall and he will called me ASAP. aku tak dapat hantar and jemput bapak dari umarah sebab time uh ade kulliah. lagi pon jauh la penang dengan KL. sedih sanagt sebab takde sape akan menjangkakan ape yang akan berlaku. tapi, bapak bagi surprice kat aku. bapak suruh aku turun bawah. he said he was in my matric. nak nangis aku bila aku jumpa bapak dengan van jenazah kat sebelah. bapak bawak van jenazah sebab hantar mayat. kawan bapak kate, bapak speed time drive sebab nak jumpa aku. sedih dengar pakcik tuh cakap.
bapak nak kami berilmu. sebab tu bapak tak kisah mencari duit yang halal. bapak buat semua kerja. janji duit itu halal sebab bapak kate bapak nak bagi kami makan. mase nak masuk upm ni, aku rase nak tercekik tengok yuran. rase sesak sebab bapak terpaksa betulkan kereta kami yang kena langgar. hanya kancil kecil tu yang mampu bawak kami. tapi bila dua orang kena enroll dalam bulan yang sama, aku rase sangat tak mampu. terdetik jugak dalam hati, kalo bapak tak mampu, aku nak tangguh dan kerja dulu. sampai ade duit. tapi tu la, kalo dah namanya seorang bapak, hati anak dia boleh baca. bapak bawak keluar tabung yang bapak simpan duit syiling. kami tolong bapak kira duit syiling. sambil tuh bapak cakap : bapak tetap cari duit untuk anak-anak bapak nak belajar. kerja kamu belajar. bapak yang cari duit untuk kamu. *and at that moment, i was crying. bapak dapat baca hati anak *
kalo nak diikutkan, memang pengorbanan bapak terlalu banyak buat imah dan keluarga. tapi, mampukah bakal menantu bapak menjaga imah sebaik bapak? bertanggungjawab seperti bapak? sesungguhnya, bapak adalah kayu ukur imah untuk memilih bakal suami imah.

video

-salam sayang dari imah buat bapak ku tersayang-

10 comments:

aimyathirah said...

mengayat hati beb..:(
tersentuh aku..
apa-apa hal kit asebagai anak..
buat lah yang terbaik demi keluarga!

E.d.Y said...

perrghh..tersentuh siot

NaniE said...

aper entry abah2 nih, imah? sedey tau bace..

imah said...

aiimy: yeah! itu perlu untuk famili terchenta!

abg edy : saangat menyayat hati ..

kak nanie: saya yang nak post entri nih pon nangis tau kak.. saya pon sedeh jugak =( video tuh selalu saye pasang kalo nak nangis n teringat kat bapak..

Jey Yusuff said...

tq jengah blog abg yg x berapa tu.

zdah_ida said...

congrats imah! kite sume syg bapak..buat yg terbaik tuk fmily kite..aku pun ngis bc entri ko ni..bapak memg tlh bersusah payah tuk kite sume..i'm proud of bapak! dr kecik smpi besa,bapak tak pena merungut nk besarkn kite..ko ingt tak ms kite tadika dlu? aku,kau n abg tadika same2 kt kg kerinchi...tiap2 pagi nek moto bapak,smpi kt bukit,kite sume tlg bapak tolak moto kn?kn?kn? aku bersyukur sgt2 aku dpt blaja erti susah..mak pun pena cite ms da kawin dgn bapak,susah sgt...ms tu aku n ko da lahir..mak cite ade satu ms tu,bapak blik dgn tgn kosong n bapak mintak maaf kt mak sbb tak dpt blikn susu tuk ank..bapak cukup penyabar orgnye..till now,he always trying the best to give us the better education..tgk la skrg,dgn izin Allah,bapak n mak berjaya membesarkan kite smpi kite dpt msuk universiti...iwan lak dpt msuk asrama...

TiKa LEh said...

wah, sedihnya..stiap ayh msti nak yg trbaik untk ank2 nye..hehe

imah said...

abg jey: tq jugak drop by to my blog.. ^^

kakak: wa!!!! aku nangis kot buat entri special nih.. aku saya bersyukur !! ko ingat tak aku pernah tanya kat ko 1 soalan.. time uh aku nangis bile tanya soalan uh.. aku tanya kat ko :
'nanti kalo kite mati, kite dapat jumpe mak bapak kite tak?'

than ko jawab:
'doa-doa kita dapat jumpe..'

sayang bapak!! =(

kak tika: saya pon nak yang terbaik untuk ibu bapak ^^

MiMie AddNin said...

sedih sungguh citer imah ni..
nitis air mate ni...

imah said...

mimie: kalo kite rase kite susah, ade orang laen lagi susah dari kite.. so, syukurlah dengan ape yang ade..

tq 4 drop by my blog ^^