Thursday, January 27, 2011

sebelum KU pergi dulu

28 JANUARI 2011
suasana sunyi sudah pun membaluti kawasan kolej kediaman saya.. ^^ *walaweh!*

tapi sunyi-sunyi nih seram ar gak an.. nak-nak kolej aku jauh dari kolej-kolej laen.. almaklum la selalu pertama la kate kan ^^..
'kamu bile balik?'
'petang nih lepas abis lab.'
'pukul berape kelas?'
'kul 3-6.'
'same la kita.'
baiklah! hari ni memang saya nak buat wasiat buat yang membaca blog ini.. entri ini sekadar perkongsian pengalaman. mungkin terjadi kepada anda, adik anda, kawan adik anda dan sesiapa sahaja. wokeh? *kembali serius*
suka makan cabai?

suka makan pedas?
suka makan jambu batu dan telan sekali biji-biji die?

oh! awas ya kalian kalo kalian sebahagian daripada mereka.

yeah! anda berpotensi untuk mendapat appendik. dari maklumat doktor yang merawat aku dulu, orang yang termasuk dalam golongan diatas berpotensi besar untuk mendapat penyakit nih. penyakit ni berbahaya kalo ia sudah pecah.
let me explained in details sikit. dalam perut kau, aku, mereka dan perut semua orang ade sejenis kantung yang dipanggil APPENDIK.

TUJUAN: sebagai tempat simpan bahan-bahan yang tak boleh dicernakan oleh perut.
LOKASI: dihujung usus.

kalau makin kerap biji cili, biji jambu, biji tembikai, biji betik what-so-ever biji yang masuk dalam perut, chances nak dapat penyakit nih agak tinggi.
awas kerana penyakit ini boleh membawa maut.


kalau appendik ini pecah, bakteria akan merebak ke organ-organ yang terdekat dan mungkin akan masuk ke dalam darah. *jahat betul bakteria perut nih!* hanya pembedahan jalan yang terbaik. *OH! tadi browse GOOGLE dan die kate boleh buat laparoskopik doe! ini sudah bagus*


'biaq p la aku cinonet pon. ang kesah apa!' gambaran jelas dari GOOGLE. appendik kalian begini ya!

time aku kena dulu, pergh! sangat GEMPAKGILERCUNWOOW! sakit giler..

tanda-tanda appendik :

1) sakit dibahagian abdomen *yang ni ketara*

2) demam

3) makan tapi muntah balik.

4) cherry berry (cirit-birit ^^)

kalo dulu, aku stay kat hospital agak lame la. mungkin sebab time tuh kecik lagi dan saya memerlukan penjagaan yang rapi dari JURURAWAT-lelaki-dan TAMPAn sahaja ok! tapi sekarang sehari dua dah boleh balik.

nasib baek la tak pecah. kalo tak, xdenya jumpe blog aku nih. sebab, aku tahan sakit nih nak dekat 3 atau 4 hari la jugak. bile mak-yang-chomel tuh tengok tapak kaki aku dah puteh-macam-mayat, baru ar gerak g hospital. sampai hospital, JURURAWAT cakap: kenapa lambat hantar?

see?? nasib baik la hidup. ALHAMDULILLAH ^^

BANYAK LA JUGAK BERPANTANG KALO NAK MAKAN. siap mak suruh makan ikan haruan lagi.. *macam orang baru pas bersalin *

lepas operate, macam fobia nak makan pedas.. kalo makan atau mak masak mesti tanya:

'pedas x?'

sekarang, boleh makan pedas siiiiiikiiiiiiit ja sebab tak tahan. kalo terlebih pedas aku akan BEYAK. itu automatik sebab perut aku dah takde tempat nak simpan biji cili ^^ OH! lupe plak. kita takkan mati kalo xde appendik ni ^^ so, jangan pepandai nak daftarkan diri sebagai penerima organ ea!

JADI, MASA CUTI NI JAGA KESIHATAN BAIK-BAIK.

#sekadar berkonsi pengalaman ^^!

************************

'bagus' ea adik aku.. die ingatkan aku supaya cuti nih jangan nak derak (berjalan). coz ade test =(

6 comments:

TiKa LEh said...

study2..ad test tu..hehe..
bahaya gak ek apendiks ni..huhu

TiKa LEh said...

sbl tu, jawab tag kat blog akak..sila2..hehe

E.d.Y said...

bahaya tu apendiks...

NaniE said...

okey, belajar satu perkataan baru; cherry berry..kehkehkeh..

tak tahan tul ayat:JURURAWAT LELAKI DAN TAMPAN..ingatkan jururawat lelaki dan perempuan, dan lagi tu..hehe..

akak memang feveret makan pedas. sejak 2-3 kebelakangan nih, asal makan je pedih perut, dah ala kadar dah makan cili..
tapi bila jumpa budu, harus ada cili itu..haha..

imah said...

kak tika: huh test2^^..

baek! saya akan redah blog akak ^^

abg edy: memang bahaya.. lagi2 kalo pecah.. so, cari bini yang tak pandai masak.. lebih selamat ^^ teheheh

imah said...

kak nanie: yang jururawat lelaki tuh harus ade ea.. normal la katekan ^^

jangan selalu sangat makan pedas.. sikit2 boleh la kak ^^